Deze les mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

We gaan een Oer Hollandse les maken!

Deze les is geschreven voor PSP7 maar met enige aanpassingen ook prima te maken in PSP6. Heel veel plezier!

Benodigdheden:
Paintshop Pro - Klik hier
Een leuke Hollandse afbeelding
Het Lettertype 'Hominis' - Klik hier (pak het lettertype uit in de map 'Windows' - 'Fonts')
De Dingbat 'Dutchmen' - Klik hier (pak de dingbat uit in de map 'Windows' - 'Fonts')


Stap 1
Open een nieuwe afbeelding van 400x400 pxls, transparant. Stel de voorgrondkleur in met een rode kleur (ik gebruikte #C00000) en de achtergrondkleur met een geel/oranje kleur (ik gebruikte #F1AC3F)
Zet vervolgens de voorgrondkleur op slot, ga naar Basisvormen en gebruik de volgende instellingen:Teken nu een mooie cirkel, wijzig de grootte/vorm eventueel via het vervormingsgereedschap en plaats de cirkel in het midden door Objecten - Uitlijnen - Centreren op het doek.

Stap 2
Ga nu naar Lagen - Dupliceren om de laag met de cirkel te kopiŽren.
Open het Palet lagen, selecteer de zojuiste gemaakte laag, en klik op het + naast de naam en dubbelklik op Ellipse.
Wijzig de omlijning in zwart, de vulling laten we geel (zie figuur) en kies OK.Verklein de cirkel tot 85% door middel van Afbeelding - Formaat wijzigen, met de volgende instellingen


Je afbeelding ziet er nu zo uit:


Stap 3
Herhaal stap 2, alleen wijzigen we de vulling in rood (ik gebruikte #C00000) en in plaats van 85% verkleinen we de cirkel tot 98%.

Je afbeelding ziet er nu zo uit:

Herhaal stap 2, alleen wijzigen we de vulling terug in geel en de verkleiningsfactor is 70%, dit is het resultaat:


Nu nogmaals stap 2 herhalen, geen vulling en tot slot verkleinen tot 98%, je afbeelding ziet er nu als volgt uit (verkleind):Stap 4
Zo de basis is klaar, al zou je misschien nog niet zeggen dat dit een kaas gaat worden!
Maar daar gaan we nu verandering in brengen.

Je Palet Lagen ziet er nu zo uit:Ga naar Palet lagen en selecteer Laag 2 (buitenste gele rand), neem het toverstafje en klik in de buitenste gele rand, die vervolgens geselecteerd wordt. Ga vervolgens naar Lagen - Nieuwe rasterlaag om een nieuwe laag (laag 6) aan te maken.
Ga naar Effecten - 3D-effecten - Gestanst en neem de volgende instellingen over:Ga nu weer naar Palet lagen en selecteer de rode ellipse (kopie van kopie van laag 2) en dupliceer deze (Lagen - Dupliceer laag). Selecteer de zojuiste gemaakte laag, en klik op het + naast de naam en dubbelklik op Ellipse. Zet de vulling op slot en kies ok. Zet de laag vervolgens op slot (klik op brilletje). Selecteer de onderste laag en voeg daarna de lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen)

Je lagenpalet ziet er nu zo uit:Neem je toverstafje (tolerantie en doezelen op 0), klik in de binnenste gele cirkel en druk op delete. 

Stap 5
Het volgende dat we gaan doen is een leuke afbeelding in de kaas plaatsen.Met de binnenste cirkel nog steeds geselecteerd maken we een nieuwe laag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag).
Open nu het plaatje dat in je kaas gaat komen (Bestand - openen). Ga naar Bewerken - KopiŽren en sluit de afbeelding zodat we weer in onze kaas terugkomen. Ga naar Bewerken - Plakken - Plakken in selectie en hef vervolgens de selectie op.

Mijn kaas ziet er nu zo uit:Stap 6
En dan nu de tekst! Selecteer het gereedschap Tekst, ga vervolgens naar Palet lagen en selecteer de bovenste laag (de rode cirkel). Ga nu met de cursor naar de buitenkant van de rode cirkel totdat de cursor wijzigt in een gedraaide letter A en klik eenmaal. 
Wijzig de vulling in #D7D1D1 en de omlijning in zwart en voer je tekst in. Selecteer Lettertype Hominis, grootte 26. Vink vector en anti-alias aan en centreer de tekst in het midden.

Om de tekst niet boven maar in de rode cirkel te krijgen, selecteer je je ingevoerde tekst en verander je de regelafstand. Ik zette hem op 26 maar bij een ander lettertype kan dit hoger of lager zijn.
Als je het oogje onder anti-alias aan hebt staan, zie je direct het resultaat. 
Afhankelijk van de lengte van je tekst, en of je ook aan de onderkant nog een tekst wilt plaatsen kun je nu op dezelfde wijze de spatiŽring tekenpaar verhogen/verlagen. Ik zette hem op -50 maar ook hier geldt, kies wat voor jou het best uitkomt.
Druk op OK als je tevreden bent.

Stap 7
Wil je onderaan nog een tekst dan ga je als volgt te werk.
Ga naar Palet Lagen, selecteer de bovenste laag en dupliceer deze laag (Lagen - Dupliceren). Druk op het + naast deze laag en op Ellipse. Selecteer gereedschap Objectselectie (de ellipse is geselecteerd). Breng je cursor binnen de selectie en klik rechtermuisknop. In het menu dat verschijnt kiezen we Tekenpuntbewerking. Leg je cursor op een van de open vierkantjes en klik, vervolgens rechtermuisknop. Kies in het menu dat verschijnt Bewerken - Contour omkeren. Breng je cursor wederom op een open vierkantje en klik nogmaals rechtermuisknop en kies Tekenpuntbewerking sluiten.

Je afbeelding ziet er nu zo uit:Open nu Palet Lagen, en dubbelklik de vectorselectie met je tekst, waarna het menu tekstinvoer verschijnt.
Wis je eerdere tekst en voeg nieuwe in. Geef voor je tekst spaties totdat je tekst mooi middenonder verschijnt.

Ook hier gaan we met behulp van het aanpassen van de regelafstand de tekst op de juiste plaats zetten en met behulp van spatiering tekenpaar de tekst mooi plaatsen op de rand. Ik gebruikt ook een ander lettertype, te weten Comic Sans, lettergrootte 24.Regelafstand -6 en spatiering tekenpaar op 0.
Nu nog een leuke nederlandse dingbat om het af te maken. Selecteer gereedschap tekst en verplaats je cursor naar de plaats waar je je dingbat wilt hebben en klik. Kies nu lettertype Dutchmen, en kies een leuke dingbat (ik koos b, lettergrootte 41). Klik ok en verplaats indien nodig je dingbat nog.

Voeg nu de lagen samen (Lagen - zichtbare lagen samenvoegen).

Stap 8
Om het kleine kaasje ernaast te maken, gaan we naar Lagen - Dupliceren. Vervolgens verkleinen we deze laag door middel van Afbeelding - Formaat wijzigen. Stel bij percentage van het origineel 60 in en klik ok. Verscherp de afbeelding d.m.v. Effecten - 3D-Effecten - Verscherpen - Verscherpen.
Schuif nu met gereedschap Verplaatsing de kazen naast elkaar.
Voeg de lagen wederom samen (Lagen - zichtbare lagen samenvoegen).

Sla het bestand nu op en je kaas is klaar!!


LET OP: Als je de achtergrond van de kaas transparant wilt houden, sla je het bestand via Bestand - exporteren - GIF-optimalisatie, wanneer je dit niet doet, wordt de achtergrond wit. Hoe je je kaas met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier

Eventueel kun je nog een slagschaduw en leuk achtergrondje toevoegen. 


Heel veel plezier allemaal met deze Oer Hollandse les! 

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me dan! :) 

Deze pagina is mede tot stand gekomen door Sandra - www.bezigebij.com. Graag wil ik haar bedanken voor haar enthousiasme, die ze heeft overgebracht op mij, om ook lessen te gaan schrijven en vertalen.

Augustus 2002

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain