Deze instructie mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. 

Hoe sla je een afbeelding of animatie met een transparante achtergrond op? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Iedereen heeft zo zijn eigen manier, en er zijn zoveel mogelijkheden. In deze instructie wil ik uitleggen hoe ik dat doe.

Het resultaat is van een aantal zaken afhankelijk:
- zijn er schaduwen gebruikt? (zonder schaduwen wordt een transparant afbeelding bijna altijd mooier)
- hoe scherp zijn de randen van je afbeelding en wat zijn de kleuren van je randen
- de achtergrondkleur waarop de transparante afbeelding/animatie komt te staan
- gebruikte kleuren in de afbeelding

Dus je begrijpt het al, een vaste regel hoe je een transparante afbeelding/animatie moet opslaan is niet te maken. Steeds is het een kwestie van proberen en nog eens proberen wat het mooist uitvalt.  Ik gebruik altijd de Wizard om mijn afbeelding/animatie op te slaan, ben ik niet tevreden, nou gewoon nog een keer.

Onderstaand stap voor stap de instructie voor het opslaan, eerst in PSP (afbeeldingen) en vervolgens in animatieshop (afbeeldingen en animaties).

Het opslaan van een animatie/afbeelding met transparante achtergrond in Animatieshop (klik hier)

Het opslaan van een animatie/afbeelding met transparante achtergrond in Paint Shop Pro (PSP)
Ga naar Bestand - Exporteren - Gif optimalisatie. We lopen nu stap voor stap de tabbladen door:

In het linkerplaatje zie je je originele plaatje, in het rechterplaatje het resultaat van de waarden die je invult. Ook zie je hier de grootte van je plaatje in kb's, want ook dat is nogal eens een probleem!

Tabblad Transparantie
Vink hier alleen het vakje 'Transparantie van bestaande afbeelding op laag' aan.

Tabblad gedeeltelijke transparantie
Dit is het belangrijkste tabblad, Houd bij het invullen van dit tabblad je (rechter) voorbeeldplaatje in de gaten: hier zie je exact wat er gebeurt als je waarden wijzigt:

Ik gebruik bijna altijd bovenstaande instellingen om te beginnen, dus 'Volledige transparantie voor pixels met minder dan ....' en 'Ja mengen met de achtergrondkleur'.

* De waarden % dekking verander ik, meestal een waarde tussen de 15 en 30% bij afbeeldingen zonder schaduw. Even op het vergrootglas klikken en kijken hoe het uitpakt en dan weer even de waarde wijzigen, net zolang totdat je tevreden bent.

** En dan de kleur die je bij 'Ja, mengen met de achtergrondkleur' gebruikt. Dit is afhankelijk van de achtergrond waarop je plaatje komt te staan en ook van het plaatje zelf!

Is de achtergrond waarop de animatie komt te staan licht of wit, zet deze kleur dan op wit of een lichtgrijze kleur, gewoon even proberen welke kleur mooi past. Ga je de afbeelding op een donkere achtergrond gebruiken, zet deze kleur dan op zwart of op een donkere kleur grijs. Als ik schaduwen heb gebruikt, dan neem ik bijna altijd een witte kleur en wordt mijn waarden bij % dekking altijd wat hoger.

Tabblad Kleuren

Tabblad Indeling
Vink hier de vakjes 'Zonder interlacing' en 'Versie 89' aan.

Tabblad Downloadtijden
Hier kun je geen waarden wijzigen; het is handig om te weten, maar welke gegevens hier komen is afhankelijk van de waarden die je op de andere tabbladen hebt ingevuld.

En klaar! Druk op OK en geef je afbeelding een naam (.gif).

(Het linkerplaatje is het resultaat met bovenstaande instellingen (22% en lichtgrijs). In het rechterplaatje gebruikte ik 33% dekking en wit. ).

Heeft u vragen of opmerkingen, mailt u me dan gerust! :)

 

Mei 2003

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain