Deze les mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

This tutorial  may not be reproduced, reworded, republished or mirrored on another webpage or website or sent through email  This tutorial is a  translation of Louise's Poppy Field.  Thank you so much Louise for again a wonderful tutorial!


Deze les is met toestemming van de schrijfster Louise, vertaald naar het Nederlands. Dank je wel Louise :).
De les is geschreven voor PSP 8 maar ook te maken in 7.

Benodigdheden
- Paint Shop Pro - KLIK HIER
- Zipfile met benodigdheden - KLIK HIER (Pak de .sel bestand in je map Selecties uit. De zip bevat ook twee patronen, pak deze uit en plaats deze in je PSP map Patronen/Patterns. De .psp bestanden 'face' en 'screw' kunnen uitgepakt worden in de map waar je je afbeeldingen opslaat.

Stap 1
Open een nieuwe transparante afbeelding van 350x350 pixels. Als je het handig vindt, open je ook het bijgevoegde kleurenpalet zodat je de kleuren die we zo gaan gebruiken makkelijk kunt selecteren. Tijdens de les maken we heel wat lagen die we, om het overzichtelijk te houden, regelmatig samenvoegen. Mocht je de klok later nog een keer willen maken, bij voorbeeld in andere kleuren voeg dan de lagen niet samen zodat je aan het eind de losse lagen eventueel een ander kleurtje kunt geven.

Zullen we beginnen?

Stap 2
Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Pootjes'. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'legs'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #F3B3C3. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Balls'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'Balls'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #F3B3C3. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met dezelfde instellingen als hierboven. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Outercircle'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'Outercircle'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #C7E2F9. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande  instellingen als hierboven. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Middlecircle'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'Middlecircle'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #F3B3C3. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met dezelfde  instellingen als hierboven, wijzig alleen de schaduwkleur in #E5637C. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak weer een nieuwe rasterlaag aan. Weer selecties van schijf. Laad nu de selectie 'Innercircle'. Wijzig de voorgrondkleur in #9CCEF8 en de achtergrondkleur in #4694D6. Vul de selectie met het verloop zoals hieronder is aangegeven:Voeg nu alle zichtbare lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen) en hernoem de laag in 'Klok'. Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit


Stap 3
Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Whitecloud'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'Whitecloud'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  wit, #FFFFFF (vergeet niet de kleur eerst weer terug te zetten naar kleur ipv gradient). Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Bluecloud'. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'bluecloud'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #E4E6FE. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Bigmoon'. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'bigmoon'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #FED388. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Arm'. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'arm'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met wit, #FFFFFF. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Blanket'. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'blanket'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met het patroon uit de zip (Wijzig hiervoor je voorgrondkleur van 'kleur' naar 'patroon'.. Kies het patroon 'pink' of 'blue'. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Blanketshadow'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'blanketshadow'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #EE9CA2. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze 'Head'. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'head'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #F5CEA7. Ga nu naar Selecties - Zwevend en geef een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Gestanst) met onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Open nu het bij deze les gevoegde bestand  'face.psp'. Knip en plak het gezichtje als nieuwe laag in je Klok (Bewerken - Kopieren in 'face.psp' en vervolgens Bewerken - Plakken - Plakken als nieuwe laag in je Klokafbeelding). Schuif het gezichtje vervolgens op de plaats zoals hieronder is aangegeven.

Open tot slot van deze stap het Palet Lagen en sluit de onderste laag, de laag met de klok (klik op het oogje) en voeg de overige lagen (zichtbaar) samen. (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen) en hernoem de laag in 'Kindje'. Maak de laag vervolgens weer zichtbaar door wederom op het oogje te drukken. Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:

Stap 4
Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Stars'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'stars'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #FAC560. Ga naar Selecties - Wijzigen - Inkrimpen en vul de waarde 2 in. Vul de selectie met #FADF60 en hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Numbers'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'numbers'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling wit, #FFFFFF (druk een paar maal in de selectie zodat alle nummers goed gevuld worden) en hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren)

Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Center'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'center'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #E98FA9. Ga naar Selecties - Wijzigen - Inkrimpen en vul de waarde 1 in. Vul de selectie met #F3B3C3 en hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Longhand'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'longhand'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #E98FA9. Ga naar Selecties - Wijzigen - Inkrimpen en vul de waarde 1 in. Vul de selectie met #F3B3C3, maak de selectie zwevend (Selecties - Zwevend)  en geef vervolgens een stanseffect met de volgende instellingen. De selectie kan daarna worden opgeheven.

Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Shorthand'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'shorthand'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #E98FA9. Ga naar Selecties - Wijzigen - Inkrimpen en vul de waarde 1 in. Vul de selectie met #F3B3C3, maak de selectie zwevend (Selecties - Zwevend)  en geef een stanseffect met de instellingen als hiervoor. De selectie kan nu worden opgeheven.

Open nu het bij deze les gevoegde bestand  'screw.psp'. Knip en plak het schroefje als nieuwe laag in je Klok (Bewerken - Kopieren in 'face.psp' en vervolgens Bewerken - Plakken - Plakken als nieuwe laag in je Klokafbeelding). Schuif het schroefje op de juiste plaats.

Maak een nieuwe rasterlaag, noem deze 'Bigstar'. Weer Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'bigstar'. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met  #FAC560. Ga naar Selecties - Wijzigen - Inkrimpen en vul de waarde 1 in. Vul de selectie met #FEE852, maak de selectie zwevend (Selecties - Zwevend)  en geef vervolgens een stanseffect met de volgende instellingen. De selectie kan daarna worden opgeheven. Herhaal dit voor de selecties 'Moon' en 'Sun'.

Stap 5
Tot slot, we zijn er bijna, voegen we nog wat slagschaduwen (Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw) toe.
Selecteer de laag 'Numbers'' (klik erop met je muis of selecteer de laag in het Palet Lagen) en gebruik de volgende instellingen:Herhaal dit schaduweffect voor de lagen 'longhand, 'shorthand', 'star', en  'kid': 

 Voeg vervolgens alle (zichtbare) lagen samen en bewaar je klok!. Hoe je je klok met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier   Onderstaand wat varianten, zelfde klok maar door de andere kleuren en/of afbeelding toch weer heel anders :)

 

Veel plezier met deze les, en heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me dan gerust! :).

 

december 2004

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain