Deze les mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

This tutorial  may not be reproduced, reworded, republished or mirrored on another webpage or website or sent through email  This tutorial is a  translation of Louise's Poppy Field.  Thank you so much Louise for this beautiful star!

Deze les is met toestemming van de schrijfster Louise, vertaald naar het Nederlands. Dank je wel Louise :).

De les is geschreven voor PSP 8 maar ook te maken in andere versies van PSP.

Benodigdheden
- Paint Shop Pro - KLIK HIER
- Zipfile met benodigdheden - KLIK HIER (Pak de .sel bestand in je map Selecties uit en de sterretjestube in de map met plaatjespenselen/tubes)

 

Stap 1
Open een nieuwe transparante afbeelding van 500x450 pixels. Als je het handig vindt, open je ook het bijgevoegde kleurenpalet zodat je de kleuren die we zo gaan gebruiken makkelijk kunt selecteren.

Zullen we beginnen?

Stap 2
Vul je afbeelding m.b.v. het gereedschap Vlakvulling met zwart of een andere donkere kleur. We gebruiken deze laag niet, maar zo is duidelijker te zien wat we aan het doen zijn. Vergeet niet, als lagen samengevoegd worden deze laag in het Palet lagen even op slot te zetten, zodat je ster transparant blijft.

Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze Ster. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'shape'. Als het goed is, is in je afbeelding nu de basis van de sterk geselecteerd. Vul deze met behulp van het gereedschap Vlakvulling met #FFA744.

Selecteer nu met het gereedschap Toverstafje (Tolerantie en doezelen op 0) het hierboven met een 1 aangegeven gedeelte van je ster en vul deze selectie met #EFAA64. Herhaal dit met de overige 13 gedeelte van de ster en gebruik voor de vulkleur steeds een andere kleur volgens onderstaand schema. De nummers corresponderen met de nummers in het figuur. (Gebruik eventueel het kleurenschema om de kleuren snel te selecteren).

1. < 8. #DB8F44
2. #E57F55 9. #E6B97A
3. #E1975E 10. #E7A360
4. #E17D4F 11. #E38639
5. #E08332 12. #E7C58F
6. #DC7530 13. #E38444
7. #E7A360 14. #E6954C

 

Stap 3
Maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze Sterpuntjes. Ga vervolgens naar Selecties - Selecties van Schijf en laad de selectie 'dot'. Vul de selectie met wit en hef de selectie vervolgens op.

Weer maken we een nieuwe rasterlaag aan, noem deze 'Sterretjes'. Selecteer voor het gereedschap Plaatjespenseel en selecteer het plaatjespenseel/tube 'stardot'. Zet nu op elk wit puntje een sterretje.

Als op elk wit puntje een sterretje staat, voegen we alle zichtbare lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen). Let op: vergeet niet de zwarte ondergrondlaag op slot te zetten voor je samenvoegt.

Stap 4
Om de sterk mooi te laten schijnen, geven we tot slot nog een lichteffect. Ga hiervoor naar Effecten - Belichtingseffecten - Lampen met de volgende instellingen.

(Let op: PSP 7 heeft dezelfde mogelijkheden, alleen is de volgorde iets anders (schaal en effenheid zijn omgedraaid)

Stap 5
Tot slot, open het palet lagen en verwijder de zwarte (onderste) laag. Verklein je ster (Afbeelding formaat wijzigen) en vervolgens Aanpassen - Scherpte - Verscherpen. En klaar is je Adventster

Hoe je je ster met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier 

Veel plezier met deze les, en heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me dan gerust! :).

december 2003

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain