Deze les mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

Deze les is geschreven voor PSP 8 maar ook prima te maken in PSP 7.

Benodigdheden
- Paint Shop Pro - KLIK HIER
- Tube naar keuze

Stap 1
Open de tube die je wilt gebruiken, kopieer deze (Bewerken - KopiŽren), plakken doen we later, en sluit de afbeelding met je tube. Open een nieuwe afbeelding (groot 350x350 pixels, transparant). Stelt de voorgrondkleur in op een kleur die je de buitenrand van de tag (ik gebruikte #74AA87) wilt geven en de achtergrondkleur op wit. Selecteer het gereedschap Basisvormen - Vierkant met de volgende instellingen:

Teken een vierkant.  Roteer je vierkant vervolgens 45 graden (Afbeelding Vrij roteren) Let op: Alle lagen NIET aangevinkt.
Dupliceer je vierkant d.m.v. Lagen - Dupliceren en wijzig de grootte van deze kopievierkant naar  75% (Afbeelding - Formaat wijzigen). Schuif m.b.v. het gereedschap Verplaatsen de vierkanten zoals hieronder aangegeven.

Open het Palet Lagen en Activeer de laag Vector 1 (grootste vierkant), zet de laag om in een rasterlaag (Lagen - Omzetten in Rasterlaag) en hernoem de laag 'Vierkant'. Herhaal dit voor de laag met de kleine vierkant. Hernoem deze laag in 'Tag'

Stap 2
Met de laag 'Tag' nog actief, selecteer het gereedschap Toverstafje (doezelen en tolerantie op 0) en klik eenmaal in het wit van de kleine vierkant. Vervolgens Selecties - Selecties wijzigen - Inkrimpen (Aantal pixels 10). Vul je selectie met een lichtere kleur dan de rand (ik koos #E5F5E5) en geef een slagschaduw (Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw) met de onderstaande instellingen. Hef de selectie daarna op (Selecties - Niets selecteren).

Herhaal deze stap met de laag 'Vierkant'. Open het Palet Lagen en schuif de dekking van de laag 'Tag' naar 70%.

Stap 3
Activeer in het Palet Lagen de laag 'Vierkant' en plak vervolgens je tube (die we in stap 1 gekopieerd hebben) als nieuwe laag (Bewerken - Plakken als nieuwe laag).  Hernoem de laag in 'Tube'. Wijzig indien nodig het formaat van je tube (Afbeelding - Formaat wijzigen) en schuif met de lagen (m.b.v. gereedschap verplaatsen) totdat je tevreden bent. Open vervolgens het palet Lagen en dupliceer de laag 'Tag' (Lagen - Dupliceren) en vervolgens 3x  Lagen - Schikken - Omlaag verplaatsen. Open het Palet Lagen en schuif de dekking van de laag 'Kopie van tag' terug naar 100%.

Stap 4
Open het palet lagen en activeer de bovenste laag ('Tag'), maak een nieuwe laag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag) en noem deze laag 'Tekst'.  Wijzig de achtergrondkleur in de gewenste tekstkleur. Selecteer vervolgens het gereedschap Tekst. Klik in je afbeelding op het tekstgereedschap te activeren. In dit voorbeeld gebruikte ik de volgende instellingen:

Schuif de tekstselectie in je tag (kleine vierkant) en hef de selectie op. Herhaal dit voor de tweede tekst. Noem deze laag 'Tekst2'.

Open het Palet Lagen en sluit alle lagen (klik op het oogje) m.u.v. de lagen 'Tube' en 'Vierkant'. Voegen deze twee lagen vervolgens zichtbaar samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen) en hernoem de laag in 'Tube'. Mijn afbeelding, en Palet Lagen zien er nu als volgt uit:

    

Als je je tag straks wilt opslaan met een achtergrondkleur (deze voegen we dan toe in animatieshop) kun je de lagen 'Tag', 'Tube' en 'Vierkant' een slagschaduw geven met dezelfde instellingen als in stap 2. Als je je tag transparant wilt houden, zoals ik hier in deze les doe, laten we de schaduwen achterwege. Alle 'ingrediŽnten' voor onze animatie zijn klaar; dus op naar de frames!

Stap 5
Maak in het Palet Lagen de volgende lagen zichtbaar en sluit de niet genoemde overige lagen door op het oogje te klikken en sla het bestand vervolgens in .psp formaat op zoals aangegeven. Je hoeft de lagen dus niet samen te voegen, alleen de genoemde lagen zichtbaar maken.

  Zichtbare lagen Naam bestand
- Tube TagBasis.psp (klik hier voor een afbeelding)
- Tekst1, Tube, Tag, Kopie van Tag Tag1.psp (klik hier voor een afbeelding)
- Tekst, Kopie van Tag Tag.psp (klik hier voor een afbeelding)

Stap 6 De animatie
Open nu (Jasc) Animation Shop (in Paintshop Pro - Bestand Jasc softwareproducten - Animation Shop starten).

Kies Bestand - Voorkeuren - Algemene programmavoorkeuren en vervolgens het tabblad Bestanden met lagen en selecteer 'Lagen worden samengevoegd tot een frame' Let op: deze wijzigingen worden nu standaard, verander na deze les, de instellingen weer terug.

Gebruik de Animatie Wizard (Bestand - Wizard Animatie). Kies bij Kleur, transparant, ook als je een achtergrond wil, de achtergrond voegen we eventueel later toe. Kies Afbeeldingen toevoegen de onderstaande bestanden en stel de tijdweergave in op 20

De animatie wordt gemaakt, negen frames in totaal (klik hier voor een afbeelding). Zoals je ziet is het eerste frame geselecteerd, er zit een blauwe rand omheen.

Ga nu naar Effecten - Beeldovergang invoegen en stel onderstaande instellingen in:
- Lengte overgang: 1,9
- Frames per seconde: 3 fps
- Effect eindigen met : Kleur van doek
- Effect: zoom

Klik vervolgens op 'Aanpassen' en neem de volgende instellingen:

Het effect is ingevoegd en er zijn nu 6 frames geselecteerd (1e zes). Laat deze geselecteerd, en ga naar Bewerken - Knippen (Ctrl+X). Klik op het 1e frame, houd Ctrl ingedrukt en klik vervolgens op de volgende 6 frames (alleen het 8e laatste frame is dus niet geselecteerd). Kies nu Bewerken - Plakken in geselecteerde frame (Ctrl+E) en schuif het tagje (met je eerste tekst) precies op het tagje met je tweede tekst. Linkermuisklik en er wordt geplakt!.. We hebben nu als het goed is nog 8 frames over (klik hier voor een afbeelding)

Laat de selectie in tact (eerste 7 frames hebben een blauwe rand) en ga naar Animatie - Framevolgorde omkeren.

Klik op het 7e frame om deze te selecteren en ga vervolgens naar Effect - Beeldovergang invoegen en stel onderstaande instellingen in:
- Lengte overgang: 1,9
- Frames per seconde: 3 fps
- Effect eindigen met : Animatieframe
- Effect: Wigovergang

Bijna klaar! Ctrl-A om alle frames te selecteren, en ga naar Animatie - Eigenschappen voor frame en stel de tijdweergave in op 20. Wijzig op dezelfde manier de tijdweergave van het 7e en  laatste, 13e frame in een tijdweergave van 200.

Snij tot slot de afbeelding bij met het gereedschap Uitsnijden zodat het teveel aan (lege) achtergrond wordt verminderd. Wil je de animatie bewonderen klik je op het diaatje naast het pijltje, rechtsboven in je balk.

En  klaar is je zooming Tag! Om eventueel een achtergrondkleur toe te voegen selecteren we Animatie - Eigenschappen voor animatie. Selecteer Dekkend en vervolgens de kleur naar keuze.

Je kunt nu je animatie opslaan met Bestand - Bestand opslaan als... Hoe je je tag met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier.

Ook op deze les zijn weer vele varianten te bedenken, knip, kopieer en plak frames en bekijk het resultaat!

Veel plezier met deze les. Wilt u deze les linken, mailt u me dan gerust! :)

April 2004

 

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain