3D animatiekaart

Deze les mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

Deze les is geschreven voor PSP 7 maar is met wat aanpassingen prima te maken met PSP 6.

Benodigdheden
Paint Shop Pro - KLIK HIER
Tubes/afbeelding naar keuze voor op/in de kaart

Stap 1
Open een nieuwe afbeelding (Bestand - Nieuw), breedte en hoogte op 300 pixels en een transparante achtergrond.
Open het gereedschap Selectie met de instellingen:  rechthoek, doezelen = 0, antialias = aangevinkt

Trek nu vanuit de linkerbovenhoek een rechthoek naar beneden (zie onderstaand verkleind voorbeeld).

We maken nu eerst de binnenkant van de kaart. Vul je selectie met behulp van het gereedschap Vlakvulling (emmertje) met een kleur naar keuze. Ik gebruikte #FDFDDF. Hef de selectie niet op, ga naar Lagen - Dupliceren. Met de selectie nog steeds in tact ga naar palet Lagen, zet de bovenste laag (kopie van laag 1) op slot door op het brilletje te drukken en activeer laag 1 (onderste laag). Kies vervolgens Lagen - Nieuwe Rasterlaag. Voor de voorkant van de kaart vul je je selectie, wederom met het gereedschap Vlakvulling, met een kleur naar keuze. Ik gebruikte in deze les  #FFFFB5. Hef de selectie vervolgens op.

Stap 2 De voorkant van de kaart
Ga nu naar het Palet Lagen en zet ook de onderste laag op slot door op het brilletje te drukken.

We gaan nu eerst de voorkant van de kaart maken. Ga naar Lagen - Nieuwe rasterlaag. Vervolgens selecteer je het gereedschap Plaatjespenseel en zoek je een leuke tube op die je wilt gebruiken. Wijzig eventueel de schaal om je tube groter of kleiner te maken en druk vervolgens op OK. Geef als je dat mooi vindt nog een slagschaduw (Effecten - 3D - Effecten - Slagschaduw). Ga wederom naar Lagen - Nieuwe rasterlaag. Kies nu het gereedschap Tekst met onderstaande instellingen en type jouw tekst

Schuif de tekst op de juiste plaats en klik vervolgens rechtermuisknop om de selectie op te heffen. Voeg eventueel nog tubes/tekst toe totdat je tevreden bent. Ga vervolgens naar Lagen - Zichtbare lagen samenvoegen. Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:


Stap 3 De binnen(boven)kant van de kaart
Ga naar het palet Lagen en zet de middelste laag op slot door op het brilletje te klikken en activeer de onderste laag. Dit wordt de (boven)binnenkant van de kaart.

Zorg er voor dat Laag 1 actief is en ga dan naar Lagen - Nieuwe rasterlaag. Plaats tekst en/of tubes zoals omschreven in bovenstaande stap 2. Ik plaatste tekst en een kleine tube om het niet al te druk te maken. Als je tevreden bent, kies je Lagen - Zichtbare lagen samenvoegen. Mijn afbeelding is nu als volgt:

Stap 4 De binnen(onder)kant van de kaart
En tot slot de onderkant van de binnenkant van de kaart. Ga naar het palet Lagen en activeer de bovenste laag

Met de Kopie van Laag 1 actief, selecteer het gereedschap Vervorming, houd de Ctrl toets ingedrukt en trek het bovenste rechter tekenpunt (vierkantje) naar buiten, zoals hieronder (links) is weergegeven en om de juiste verhoudingen te houden, trek het bovenste middelste tekenpunt naar beneden, zoals hieronder (rechts) is weergegeven.

Druk nu tweemaal in de rechthoek om de vervorming toe te passen. Draai nu de laag om (Afbeelding - Omkeren) en schuif deze naar beneden zodat de boven- en onderkant netjes tegen elkaar liggen. Ga vervolgens naar Effecten - Verscherpen - Verscherpen.

Stap 5
Met de laag "Kopie van Laag 1" nog steeds actief, ga naar Lagen - Nieuwe rasterlaag en voeg de tube toe die je als popup op je kaart wil hebben. Geef een slagschaduw met de volgende instellingen:

Selecteer het gereedschap Vervorming, houd de Ctrl toets ingedrukt en trek het bovenste rechter tekenpunt (vierkantje) naar buiten, zoals hieronder (links) is weergegeven en om de juiste verhoudingen te houden, trek het bovenste middelste tekenpunt naar beneden, zoals hieronder (rechts) is weergegeven.

 

Druk nu tweemaal in de rechthoek om de vervorming toe te passen.Ga vervolgens naar Effecten - Verscherpen - Verscherpen.

Wil je nog een afzender toevoegen? Ga naar Lagen - Nieuwe rasterlaag en voeg zoals eerder omschreven bij stap 2 een tekst toe. Gebruik wederom het gereedschap Vervorming om de tekst in perspectief te zetten. Houd hiertoe de Ctrll toets ingedrukt en trek het bovenste rechter tekenpunt (vierkantje) iets naar binnen. Ga vervolgens naar Effecten - Verscherpen - Verscherpen.

Als je tevreden bent, ga naar Palet Lagen en zet de onderste laag met het brilletje op slot. Activeer nu de bovenste laag en voeg vervolgens alle zichtbare lagen samen (Lagen - Zichtbare lagen samenvoegen).

 

Ga vervolgens naar het palet Lagen en activeer de middelste laag.

Stap 6
Ga naar Lagen - Dupliceren. Selecteer het gereedschap Vervorming, houd de Ctrl toets ingedrukt en trek het bovenste rechter tekenpunt (vierkantje) naar buiten, zoals hieronder (links) is weergegeven en om de juiste verhoudingen te houden, trek het bovenste middelste tekenpunt naar beneden, zoals hieronder (rechts) is weergegeven. Druk nu tweemaal in de rechthoek om de vervorming toe te passen. Ga vervolgens naar Effecten - Verscherpen - Verscherpen.

  

Stap 7
Herhaal stap 6 nog drie keer. Trek het rechtertekenpunt steeds iets verder naar rechts en het middelste tekenpunt iets  verder naar beneden. Mijn afbeelding en lagenpalet zien er nu zo uit:

              

Ga naar het Palet Lagen en maak de onderste laag weer zichtbaar (druk op het brilletje). Sla het bestand vervolgens op als .psp bestand.


Stap 8 De animatie
Open nu (Jasc) Animation Shop (in Paintshop Pro - Bestand Jasc softwareproducten - Animation Shop starten).

Kies nu Bestand - Voorkeuren - Algemene programmavoorkeuren en vervolgens het tabblad Bestanden met lagen en wijzig de instellingen als volgtLet op: deze wijzigingen worden nu standaard, als je dit niet wilt, moet je na deze les, de instellingen weer terugveranderen.

Kies Bestand - Wizard Animatie en neem de volgende instellingen over
(Klik steeds Next/Volgende om een scherm verder te gaan)
- zelfde afmetingen als eerste beeldframe
- transparant 
- gecentreerd in het frame
- met de kleur van het doek
- ja de animatie blijven herhalen
- 50 (tijdweergave frame)
- Bij afbeelding toevoegen, klik hier op en selecteer het .psp bestand dat je zojuist hebt gemaakt.

En je frames worden gemaakt. 

Klik nu 1x op het eerste frame en vervolgens delete. Klik 1x op het (nu) eerste frame, ga nu naar Animatie - Eigenschappen voor frame en wijzig de tijdweergave in 150. Ga naar het laatste frame en klik 1x in het frame en wijzig op dezelfde wijze de tijdweergave van het laatste frame maar dan in 250.

Snij eventueel de afbeelding iets bij met het Snijdgereedschap zodat het teveel aan achtergrond wordt verminderd...Wil je de animatie bewonderen klik je op het diaatje naast het pijltje, rechtsboven in je balk. Je kunt nu je animatie opslaan.... Bestand - Bestand opslaan als klaar is je 3D pop-up kaart!

Hoe je je kaartanimatie met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier

Veel plezier met deze les en heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me dan! :) 

December 2002

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain