Deze les en de in deze les gebruikte maskers mogen niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

Deze les is geschreven voor PSP 7 maar is met wat aanpassingen prima te maken met PSP 6.

Benodigdheden
- Paint Shop Pro - KLIK HIER
- Graphics Plus Filter - KLIK HIER
- Fantastic Machines (FM) Paint Engine Filter -  KLIK HIER
- Masker - KLIK HIER om JacqsMask-04 mask te downloaden. (uitpakken en deze plaatsen in de map masker/mask van  PSP)
- Goudpatroon -  Klik hier(*klik met de rechtermuisknop en kies 'afbeelding opslaan als...' of gebruik een  eigen patroon en plaats deze in de map patronen/patterns)
- Afbeelding (bij voorkeur vierkant)

Laten we beginnen.

Stap 1
Open je, bij voorkeur vierkante, plaatje. Kopieer de afbeelding d.m.v. Shift+D en sluit je originele plaatje. Om je afbeelding niet te groot te maken, verklein deze zodat de breedste zijde maximaal 300 is (Afbeelding - Formaat wijzigen - Pixelgrootte Hoogte/Breedte instellen op 300). Als je de afbeelding verkleint, vergeet niet om te verscherpen (Afbeelding - Verscherpen - Verscherpen).

Zet de achtergrondkleur op wit (#FFFFFF). Kies met gebruikmaking van het gereedschap Pipet een mooie kleur uit je afbeelding als voorgrondkleur. Ik gebruikte in deze les #9E9A99. Wijzig de voorgrondkleur in het goudpatroon.

Voeg alle lagen samen (Lagen - Alle lagen samenvoegen), dan naar Selecties - Alles selecteren en vervolgens naar Effecten - 3D-effecten - Gestanst met de volgende instellingen. Hef daarna de selectie op.

Stap 2
Voeg een rand toe door middel van Afbeelding - Randen toevoegen. Kies een symmetrische rand van 3 pixels breed. Selecteer deze rand met behulp van je gereedschap Toverstafje (tolerantie en doezelen op 0) en vul de selectie met behulp van het gereedschap Vlakvulling met het goudpatroon (voorgrondpatroon). Hef vervolgens de selectie op.

Stap 3
Draai nu de voor- en achtergrondkleur om door op het pijltje te klikken, zoals dat in onderstaand voorbeeld is aangegeven

 

We voegen weer een rand toe, wederom van symmetrische rand van 3 pixels (Afbeelding - Randen toevoegen).Selecteer deze rand met behulp van het gereedschap Toverstafje (tolerantie en doezelen op 0). Vervolgens naar Effecten - Textuureffecten - Lamellen. Ik gebruikte de volgende instellingen:

Herhaal dit effect, nu met de volgende instellingen

 

Hef de selectie vervolgens op.

Stap 4
Draai de voor- en achtergrondkleur weer om (wit is achtergrondkleur) en herhaal stap 2. Herhaal vervolgens ook stap 3 met dit verschil, voeg een symmetrische rand toe van 15 pixels breed in plaats van 3 pixels.

Draai de voor- en achtergrondkleur om (wit is nu achtergrondkleur) en herhaal nogmaals stap 2.

Stap 5
Draai de voor- en achtergrondkleur om. We voegen weer een rand toe, ditmaal een symmetrische rand van 45 pixels (Afbeelding - Randen toevoegen).Selecteer deze rand met behulp van het gereedschap Toverstafje (tolerantie en doezelen op 0).

Met de selectie in tact, gaan we naar Effecten - Insteekfilters - Fantastic Machines - Paintengine. We gebruiken de voorinstelling/preset Dark Streak, heb je deze niet, klik hier voor de instellingen.

Hef de selectie nog niet op, maar ga naar Effecten - Insteekfilters - Graphics Plus - Pin Wheel. Ik gebruikte onderstaande instellingen, maar afhankelijk van je afbeelding, kan een andere instelling mooier zijn:

Hef de selectie nog niet op, maar ga naar Effecten - Insteekfilters - Graphics Plus - Emboss. Hier gebruiken we de standaardinstellingen (alle waarden op 0).

Alvorens we de selectie opheffen, geven we nog een stanseffect (Effecten - 3D-effecten - Stansefffect) met dezelfde instellingen als in stap 1.

Stap 6
Draai de voor- en achtergrondkleur om (wit is achtergrondkleur) en herhaal stap 2. Herhaal vervolgens ook stap 3 met dit verschil, voeg een symmetrische rand toe van 15 pixels breed in plaats van 3 pixels.

Draai de voor- en achtergrondkleur om (wit is nu achtergrondkleur) en herhaal nogmaals stap 2.

Nu alleen de afwerking nog! Verklein eventueel je afbeelding (Afbeelding - Formaat wijzigen) en daarna Effecten - Verscherpen - Verscherpen.

Stap 7
Voeg een nieuwe laag toe (Laag - Nieuwe rasterlaag) en vul deze m.b.v. het gereedschap Vlakvulling met je goudpatroon (voorgrondkleur). Vervolgens Maskers - Laden van schijf en selecteer JacqsMask-04.msk. Ga naar naar Masker - Verwijderen. Masker samenvoegen met de huidige laag? Ja.

Daarna door middel van Effecten - Verscherpen - Verscherpen, om je gouden rand te verscherpen. Nu een slagschaduw (Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw) met de volgende instellingen:

Herhaal deze slagschaduw maar wijzig de verticale en horizontale waarden van 1 in -1.

Stap 8
Draai de voor- en achtergrondkleur om (wit is voorgrondkleur) en herhaal nu stap 7. Alleen vullen we de nieuwe rasterlaag niet het goudpatroon maar met de achtergrondkleur. Verklein vervolgens de laag door middel van Afbeelding - Formaat wijzigen (zie onderstaand figuur) tot 90%

Daarna door middel van Effecten - Verscherpen - Verscherpen, om je rand te verscherpen herhaal het verscherpen eventueel nog een keer.

Voeg vervolgens alle lagen samen (Lagen - Alle lagen samenvoegen). En klaar is je Pin Wheel Frame!

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me gerust! :) of laat een berichtje in mijn gastenboek achter :) 

Maart 2003

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain