Deze les is geschreven voor PSP 8 maar ook prima te maken in PSP 7.

Benodigdheden

-

Paint Shop Pro - KLIK HIER

-

PSP Bestand met tube in lagen - KLIK HIER *de maker van het plaatje is mij onbekend, als iemand de maker ervan weet dan hoor ik dit graag zodat ik dit kan vermelden

Stap 1
Open de bij deze les gevoegd 'DW_Goodmorning-night.psp' bestand. Maak een kopie door middel van Shit-D en sluit het origineel. Open het Palet Lagen en maak 5 kopieŽn van de 'Bijtjes'laag door middel van Lagen Dupliceren. Je hebt nu 6 lagen (1x bloemtube en 5 bijtjeslagen).

Sluit in het palet Lagen door op het oogje te klikken de bovenste vier bijtjeslagen en activeer de (enige nog zichtbare) laag 'Bijtjes' Selecteer het gereedschap Verplaatsen en schuif de bijtjeslaag naar beneden, zoals hieronder aangegeven.

Open de bijtjeslaag erboven door op het oogje te klikken. Schuif deze iets minder ver naar beneden. Herhaal dit met de overige bijtjeslagen, behalve met de eerste bovenste laag, die laten we zoals hij is.

 Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:     

Stap 2
Activeer in het palet Lagen de onderste laag (DW_Bloemtube) en selecteer met het gereedschap Toverstafje (Tolerantie 26, Doezelen 1) de binnenkant van het kussen. Draai vervolgens de selectie om (Selectie - Omkeren). Activeer nu in het Palet Lagen de laag erboven (eerste bijtjeslaag) en druk op Delete. Herhaal dit voor de bijtjeslagen erboven. Laat de bovenste laag wederom in tact. Hier dus geen Delete. Hef de selectie vervolgens op (Selecties - Niets selecteren).

Stap 3
Activeer in het Palet Lagen de wederom de onderste laag (DW_Bloemtube) en maak een nieuwe rasterlaag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag). Selecteer het gereedschap Selectie - Rechthoek. Teken nu een rechthoek en vul deze vervolgens door middel van het gereedschap Vlakvulling met een door jouw gekozen kleur. Ik gebruikte in deze les #51680D. Ga nu naar Selecties - Wijzigen - Inkrimpen. Vul bij Aantal pixels 2 in. M.b.v. het gereedschap Vlakvulling de selectie vullen met jouw kleur. Ik gebruikte in deze les wit. Krimp wederom de selectie in met 2 pixels en vul deze wederom met  #51680D. Weer de selectie inkrimpen met 2 pixels en vullen met wit.

Met de selectie nog in tact gaan we naar Aanpassen - Grofkorreligheid toevoegen/verwijderen - Grofkorreligheid toevoegen (Gelijkmatig, 14%, Monochroom). Hef de selectie nog niet op, maar ga naar Effecten - Als knop (Hoogte en Breedte - 10, Lijnranden - Transparant, Dekking 45). De selectie kan nu worden opgeheven (Selecties - Niets selecteren).

Tot slot van deze stap gaan we naar Lagen - Schikken - Achteraan.

Stap 4
Voor de tekst maken we een nieuwe laag aan (Lagen - Nieuwe rasterlaag).  Wijzig de achtergrondkleur in #51680D en de voorgrondkleur in wit. Selecteer vervolgens het gereedschap Tekst. Klik in je afbeelding op het tekstgereedschap te activeren. In dit voorbeeld gebruikte ik de volgende instellingen:

Schuif de tekstselectie op de gewenst plaats en met de tekst nog steeds geselecteerd, voegen we een slagschaduw (Effecten - 3D-effecten - Slagschaduw) toe met de volgende instellingen

Vervolgens Selecties - Laag van Selectie maken en de selectie opheffen (Selecties - Niets selecteren).

Open het Palet Lagen en sluit (klik op het oogje) alle 'bijtjeslagen' en voeg vervolgens alle zichtbare lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen).

Stap 5
Geef vervolgens alle 'bijtjes'lagen een slagschaduw zoals in stap 4 beschreven. Gebruik dezelfde instellingen. Bewaar tot slot je afbeelding als .psp bestand. (Let op: alle lagen moeten zichtbaar zijn).

Stap 6 De animatie
Open nu (Jasc) Animation Shop (in Paintshop Pro - Bestand Jasc softwareproducten - Animation Shop starten).

Kies Bestand - Voorkeuren - Algemene programmavoorkeuren en vervolgens het tabblad Bestanden met lagen en wijzig de instellingen als volgtLet op: deze wijzigingen worden nu standaard, als je dit niet wilt, moet je na deze les, de instellingen weer terugveranderen.

Kies Bestand - Openen en selecteer het .psp bestand dat je zojuist hebt gemaakt.
Selecteer alle frames (Ctrl+A) en ga vervolgens naar Animatie - Eigenschappen voor frame en wijzig de tijdweergave in 45. Klik vervolgens eenmaal in het laatste 6e frame en wijzig de tijdweergave in 200. De overige frames kun je op deze manier eventueel ook van tijdweergave veranderen, dat maakt de animatie wat speelser.

Snij tot slot de afbeelding bij met het gereedschap Uitsnijden zodat het teveel aan (lege) achtergrond wordt verminderd. Wil je de animatie bewonderen klik je op het diaatje naast het pijltje, rechtsboven in je balk.

En  klaar is je Goede morgen Tag! Voor de Weltrusten Tag nog twee kleine handelingen, nl. Ctrl+A en vervolgens Animatie - Framevolgorde omkeren.

Je kunt nu je animatie opslaan met Bestand - Bestand opslaan als... Hoe je je tag met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier 

De meer geoefende PSP-ers kunnen als variatie kun de bijtjes ook apart laten bewegen of met het filter Natural Art - Sparkle een sterretjeseffect toevoegen.

Veel plezier met deze les. Wilt u deze les linken, mailt u me dan gerust! :)

 

april 2004

 

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain