Caillou Tag

Deze les mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal.  Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.

Deze les is voor de iets meer gevorderde PSP-er en is geschreven voor PSP 7 maar is met wat aanpassingen prima te maken in andere versies van PSP.

Benodigdheden
Paint Shop Pro - KLIK HIER
Animatie  - KLIK HIER voor de door mij gemaakte animatie van Caillou 

Stap 1
Open een nieuwe afbeelding (Bestand - Nieuw), breedte en hoogte op 300 pixels en een transparante achtergrond.
Open het gereedschap Basisvormen en selecteer de basisvorm Ovaal of cirkel met de volgende instellingen

Teken nu een mooie cirkel, wijzig de grootte/vorm eventueel via het vervormingsgereedschap en plaats de cirkel in het midden door Objecten - Uitlijnen - Centreren op het doek.

Voor de tekst maken we een nieuwe rasterlaag aan  (Lagen - Nieuwe rasterlaag). Selecteer het gereedschap Tekst, ga vervolgen met de cursor naar de buitenkant van je cirkel totdat de cursor wijzigt in een gedraaide letter A en klik eenmaal. Voer vervolgens je tekst in. Gebruik de volgende instellingen

Druk vervolgens eenmaal rechtermuisknop. Open het Palet Lagen en klik op het brilletje om de onderste twee lagen op slot te zetten, alleen je tekst is nu nog zichtbaar. Sla vervolgens je bestand op als .psp bestand (Bestand - Opslaan als).

Stap 2 De tekstanimatie
Open nu (Jasc) Animation Shop (in Paintshop Pro - Bestand Jasc softwareproducten - Animation Shop starten).

Kies nu Bestand - Voorkeuren - Algemene programmavoorkeuren en vervolgens het tabblad Bestanden met lagen en wijzig de instellingen als volgtLet op: deze wijzigingen worden nu standaard, als je dit niet wilt, moet je na deze les, de instellingen weer terugveranderen.

Kies Bestand - Openen en selecteer het .psp bestand dat je zojuist hebt gemaakt.
Je hebt nu een frame met je tekst.

Ga naar Effecten - Beeldovergang toevoegen met de volgende instellingen

Het resultaat van deze overgang geeft 5 frames, plus ons eigen frame, maakt 6 in totaal. Gebruik je een andere animatie dan de bij deze les gevoegde animatie van Cailou, open deze dan eerst om te kijken hoeveel frames deze bevat, pas de instelling bij lengte overgang aan om het voor jou juiste aantal frames als resultaat te krijgen.

Ga nu naar Animatie - Framevolgorde omkeren en vervolgens naar Animatie - Eigenschappen voor frame en wijzig de tijdweergave in 35.

Ga met behulp van je pijltjestoets naar het laatste frame en klik 1x in het frame en wijzig op dezelfde wijze de tijdweergave van het laatste frame maar dan in 150. Je tekstanimatie is klaar.

Stap 3
Kies wederom Bestand - Openen en selecteer de Caillou animatie (Jacq-Caillou.gif) die je bij deze les hebt gedownload. We gaan de animaties nu samenvoegen. Met de Caillou animatie actief kiezen we Bewerken - Alles selecteren (Ctrl A). Nu naar Bewerken  - KopiŽren. Maximaliseer nu je tekstanimatie en selecteer ook hier alle frames (Bewerken - Alles selecteren (Ctrl A)).

Ga nu naar Bewerken  - Plakken in geselecteerde frame, in je eerste frame verschijnt nu Caillou, schuif m op zijn plaats en klik vervolgens op je linkermuisknop. Dit is een beetje lastig omdat in je eerste frame niets staat, maar zodra je op je linkermuisknop hebt gedrukt zullen alle frames zich vullen met Caillou. Ben je niet tevreden, doe dan gewoon Bewerken - Ongedaan maken en nog een keer Bewerken  - Plakken in geselecteerde frame totdat je tevreden bent.

Snij eventueel de afbeelding iets bij met het Snijdgereedschap zodat het teveel aan achtergrond wordt verminderd. Wil je de animatie bewonderen klik je op het diaatje naast het pijltje, rechtsboven in je balk. Je kunt nu je animatie opslaan met Bestand - Bestand opslaan als en  klaar is je Caillou Tag!

Hoe je je animatie met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier

 

Veel plezier met deze les.

 

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me dan! :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

mei  2003

 

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain