Deze les is Designwell en mag niet ge-upload of gekopieerd worden naar uw eigen server of worden gebruikt als eigen materiaal. Lessen mogen niet gelinkt worden zonder mijn toestemming.  Wilt u deze les linken? Stuur mij dan even een mailtje :)  Komt u deze les tegen zonder mijn toestemming dan stel ik het op prijs als u mij wilt informeren.

Deze les is geschreven voor PSP 7 maar is met wat aanpassingen prima te maken met PSP 6 of PSP 8 en 9

Benodigdheden

- Paint Shop Pro - KLIK HIER
- PSP Bestand (met selecties in alfakanaal)  - KLIK HIER
- Tubes/afbeelding naar keuze voor op/in de kaart (of maak gebruik van de door mij gebruikte tubes uit het Holiday pakket van Paint Shop Pro, KLIK HIER

Stap 1
Open het bovengenoemde PSP-bestand.
We maken eerst de onder- en bovenkant van de kaart. Ga naar Selecties - Laden uit alfakanaal en selecteer het alfakanaal Kaart - boven. Vul de selectie met behulp van het gereedschap Vlakvulling (emmertje) met een kleur naar keuze. Ik gebruikte gebroken wit (#FFFFE7). Hef de selectie op (Selecties - Niets selecteren). Ga nu naar Effecten - 3D effecten - Afschuining binnen en neem de volgende instellingen over:

Ga weer naar Selecties - Laden uit alfakanaal en selecteer het alfakanaal Kaart - onder. Vul ook deze selectie met behulp van het gereedschap Vlakvulling (emmertje) met dezelfde kleur als die je zojuist hebt gebruikt. Hef de selectie op en geef de dezelfde afschuining naar binnen als zojuist.

Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:

Stap 2 De bovenkant van de kaart
We maken eerst de bovenkant van de kaart. Ga naar Lagen - Nieuwe rasterlaag. In deze les gebruik ik een tube en een tekst. Selecteer het gereedschap Plaatjespenseel en zoek de tube op die je wilt gebruiken. Wijzig eventueel de schaal om je tube groter of kleiner te maken en druk vervolgens op OK. Geef als je dat mooi vindt nog een slagschaduw (Effecten - 3D - Effecten - Slagschaduw). Om de tekst die we zo maken, wat beter uit te laten komen, schuif je in het palet Lagen, de dekking terug. In mijn voorbeeld zette ik de dekking op 40 (zie voorbeeld)

Ga wederom naar Lagen - Nieuwe rasterlaag. Kies nu het gereedschap Tekst met onderstaande instellingen en type jouw tekst.

Schuif de tekst op de juiste plaats en klik vervolgens rechtermuisknop om de selectie op te heffen. Voeg eventueel nog tubes/tekst toe totdat je tevreden bent. Gebruik wel steeds nieuwe laag (Laag - Nieuwe rasterlaag) zodat je naar hartelust kan schuiven/verwijderen/toevoegen.  Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:

Als je tevreden bent, ga naar Lagen - Zichtbare lagen samenvoegen.

Stap 3 De onderkant van de kaart
Maak een nieuwe laag (Laag - Nieuwe rasterlaag) en vul de onderkant van de kaart met tubes en tekst naar keuze zoals hierboven bij stap 2 omschreven maar gebruik geen slagschaduwen. Nogmaals: plaats alle onderdelen op afzonderlijke rasterlagen. Als alles naar je zin staat, open je het Palet Lagen en sluit de onderste laag (de laag met de bovenkant van de kaart) door op het brilletje te drukken en voeg vervolgens alle zichtbare lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen). Maak vervolgens de onderste laag weer zichtbaar door wederom in het lagenpalet op het brilletje te drukken.

Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:

Om de tekst/tubes "uit de kaart" te laten komen geven we allereerst een slagschaduw met de volgende instellingen.

Selecteer vervolgens het gereedschap Vervorming, houd de Ctrl toets ingedrukt en trek het bovenste rechter tekenpunt (vierkantje) naar buiten, zoals hieronder (links) is weergegeven en om de juiste verhoudingen te houden, trek het bovenste middelste tekenpunt iets naar beneden, zoals hieronder (rechts) is weergegeven.

 

 

Druk nu tweemaal in de rechthoek om de vervorming toe te passen. Ga vervolgens naar Effecten - Verscherpen - Verscherpen. Voeg vervolgens alle zichtbare lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen).

Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:

                  

Stap 4 De enveloppe
En dan nu de enveloppe nog!

Maak een nieuwe laag aan (Laag - Nieuwe rasterlaag). Ga nu naar Selecties - Laden uit alfakanaal en selecteer het alfakanaal Enveloppe. Vul de selectie met behulp van het gereedschap Vlakvulling (emmertje) met een kleur naar keuze. Ik gebruikte #F8CCCC. Hef de selectie daarna op. Ga nu naar Effecten - 3D effecten - Afschuining naar binnen. Gebruik dezelfde instellingen als bij stap 1.

 Draai de laag nu als volgt: Afbeelding - Roteren

Stap 5 De enveloppenrand
Herhaal nu voor de enveloppenrand stap 4 met dit verschil dat niet het alfakanaal Enveloppe maar Enveloppe - flap geselecteerd wordt.

Mijn afbeelding ziet er nu als volgt uit:

Om de de enveloppe achter de kaart te plaatsen, klik op de envelop in je afbeelding en vervolgens Lagen - Schikken - Achteraan. Schuif nu wat met de lagen, totdat het ligt zoals jij wilt. Als je tevreden bent, voeg je alle zichtbare lagen samen (Lagen - Samenvoegen - Zichtbare lagen samenvoegen). Geef nogmaals een afschuining naar binnen (Effecten - 3D - effecten - Afschuining naar binnen) met dezelfde instellingen als hierboven.

Stap 6 De afzender
Tot slot nog een afzender. Maak hiervoor een nieuwe rasterlaag aan (Laag - Nieuwe rasterlaag) en voeg zoals eerder omschreven een tekst/tube toe en roteer deze zoals ook hierboven is beschreven. Zelf voegde ik mijn watermerk als afzender toe. Voeg daarna alle zichtbare lagen weer samen.

Voeg nu eventueel nog wat versieringen toe. Ikzelf maakte nog twee nieuwe rasterlagen met een paar sterretjes en zette de mengmodus in het palet lagen op oplossen en kleurtoon.

Als je tevreden bent,  sla je bestand op als .gif bestand en klaar is je 3D kaart!

Hoe je je kaart met een transparante achtergrond kan opslaan? Klik hier
 

Veel plezier met deze les.  Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze les linken, mailt u me dan! :) 

december  2002

 
 
 

Copyright Layout & Design:Designwell 2002-2008 / Nothing here is public domain